WWW.CERKES.ORG

Circassian Portal
Nous sommes le Mar 7 Sep 2010 12:58

Heures au format UTC + 1 heure

Auteur Message
 Sujet du message: Dil - Ubıhça
MessagePosté: Lun 2 Avr 2007 18:02 
ADMINISTRATOR

Origines circassiennes: Ç'emguy
Tevfik Esenç ile 1990 yılında söyleşi yapmıştım. Esenç'e 'Son Ubıh' deniyordu. Gerçekten de bir Çerkes dili olan 'Ubıhça'yı konuşan yeryüzündeki tek kişiydi. Yani bir 'son'du. Bandırma'nın Hacı Osman Köyü'nde yaşıyordu, 84 yaşında idi.

Aradan birkaç yıl geçti, Hacı Osman Köyü'nden arayıp 'Son Ubıh'ın vefat ettiğini bildirmişlerdi. Yaşasaydı bugün 'TRT'de Kürtçe, Boşnakça, Arapça yayınlar başladı. Çerkesler de Kuzeybatı lehçesinde yayın yapılması için TRT'ye başvurmuşlar. Ne düşünüyorsunuz' diye sormak isterdim. Çünkü on dört yıl önce kendisiyle görüştüğümde 'Bu köye neden bir Ubıh dili enstitüsü kurulmuyor. Kurulsa, dünyanın her yerinden araştırmacılar gelip çalışmalar yapar. Hem köy kalkınır hem de dil yaşar' demiştim.

O zaman pek 'globallik' lafları edilmiyordu ama Esenç tek başına 'global marka' olmuştu. Kapısını Norveçli'den Fransızı'na ve Çinlisi'ne kadar pek çok dilbilimci çalmıştı. Hacı Osman Köyü ise dört dörtlük bir 'global kültür merkezi' olabilecek niteliğe sahipti.

Esenç nedense hep tarihten söz etmeyi yeğledi. Ubıhlar, Kafkasya'da 50 bin kişilik bir kavimmiş. Ruslar'a karşı verilen mücadelede sayıları yarıya inmiş. Ve 1864 yılında Türkiye'ye göç edip Bandırma yakınındaki Hacı Osman Köyü'ne yerleşmişler. Kökeni Hititler'e kadar dayanan ve bir Hint- Avrupa dili olan Ubıhça'nın konuşulduğu tek mekan Hacı Osman Köyü imiş. Söyleşiyi yaptığım sırada, dört bin kelimeli, alfebesi 82 sessiz ve 3 sesli harften oluşan ve bir Hint- Avrupa dili olan Ubıhça'yı yeryüzünde bilen tek kişi Tevfik Esenç'ti.

Dil, kültürün dışavurumu ise Ubıhça'da Çerkes kültürünün inceliklerini yakalamak mümkündü. Esenç şöyle demişti: 'Biz kadına çok değer veriririz. Ubıhça'da kadın kelimesinin karşılığı 'sabah yıldızıdır'. Bizim dilimizde kadına 'iz', erkeğe ise 'en' diye hitap edilir!' Pozitif ayrımcılığın tartışıldığı şu günlerde bu da ilginç bir pozitif ayrımcılık örneği olmalı!

Tevfik Esenç'in kapısını bir gün ünlü Fransız Hint- Avrupa dilleri uzmanı Prof. Dumézil çalmış. 40 dil konuşan Prof. Dumézil ile Esenç, Ubıhça'yı kurtarmak için çalışmaya başlamışlar. Hacı Osman Köyü-Paris hattı arasında gidiş- gelişler. Bu çalışmalar sonunda şimdi Paris'te Sorbonne Üniversitesi'nin Kütüphanesi'nde bulunan Fransızca-Ubıhça sözlük ortaya çıkmış. Bu bilgileri verirken Esenç'in 'Bir ömür bir dile yetmiyor. Dumézil yaşasaydı çalışmalarımızı daha da genişletebilirdik' dediğini anımsıyorum.

Ne zaman bölge dilleri, yok olan diller, korunma altına alınması gereken diller vs. söz konusu olsa Esenç ile yaptığım söyleşiyi anımsarım. Ubıhça konuşan kaç kişi var Türkiye'de? Esenç'e çocuklarınıza öğrettiniz mi diye sorduğumda 'Hayır. Başka bir dil konuşursak çevredekilere ayıp olur diye düşünmüştük' yanıtını almıştım.

Kadını 'sabah yıldızı' olarak algılayan bir dile yakınlık duymamak mümkün değil. Enstitüler, araştırmalar işte bunun için önemli.

Töre cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin önlenemediği bir ülkede bazı kadınlara 'sabah yıldızı' deniyorsa bunun bilinmesinde sonsuz yarar var.

Bu zenginlikler Kopenhag Kriterleri'nden önce yakalanabilmeliydi.

Zeynep Atikkan - Akşam gazetesi

Sujet du message:
MessagePosté: Mer 4 Avr 2007 22:21 
Wuic Dance
Wuic Dance

Paylaşım için teşekkürler Lampej.

Malesef artık Ubıhca konuşan kimse kalmadı deniliyor ve bu gerçekten üzücü:(
Dilimiz bize kalan en büyük hazinemiz ve bizler çok uzun süre farkına varamadığımız (çeşitli sebeplerle) bu hazineyi çok iyi korumalıyız. Yok olmasına izin vermemeliyiz.

Sujet du message:
MessagePosté: Dim 23 Déc 2007 14:43 
Wuic Dance
Wuic Dance

bildiğim kadarıyla sonradan kasetler ve dersler aracılığıyla ubıhçayı 30-40 kişinin öğrendiğini hatırlıyorum,ki bu bilgi de 4-5 yıl öncesinin bilgisi,sayı artmış olabilir.ben de bir ubıh'ım ve dilimi konuşamıyor olmaktan hem utanıyorum,hem de huzursuzum.zamanında ailelerimize çektirilen çileler-1923 lerdeki sürgün vakası gibi- onları çerkesliklerini gizlemeye itmiş gibi görünüyor.annem hala çerkesçe öğrenip ne yapacaksın,kimle konuşacaksın diye soruyor,ama bu soruyu sorarkenki tonu"etrafta konuşacak çerkes mi var" değil,başına bir bela gelir gibi bir ifade,bunu 30lu yaşlarımda anlayabildim.dedelerimizi-bandırma,manyas ve gönen köylerindeki neredeyse her köyü sürdüklerini bundan ancak 4 sene önce bir bayram ziyaretinde,babamın dayısının ağzından kaçırmasıyla öğrenebildim.birkaç soruma daha cevap verip konuyu yine bir şekilde kapattılar.soyumla ilgili sorularıma bile kaçamak,daha doğrusu isteksiz cevaplar alabiliyorum.ubıh'ların tuhuj ailesindenim,ama tuhuj mu yazılır,tuğuj mu yazılır onu da bilmiyorum.ubıhçayı öğrenmek için fransızca öğrenmemin gerekmesi de bana ayrıca ironik geliyor.diğer dillerimizin başına aynı felaketin gelmemesi Tha'dan dileğim.
Saygılarımla
Cenk Yüksel

Sujet du message: Re: Dil - Ubıhça
MessagePosté: Dim 10 Mai 2009 22:58 
Wuic Dance
Wuic Dance

Bu konuda söylemek istedigim çok seyler var.

Ilk olarak UBIH'lar sadece Bandirma'nin Haciosman köyünde yasamadilar. Benim Ailem'de UBIH soyundan ve Sapanca'da YanIkköy'denler

Ailemden bir kisi UBIH'ça bilirdi ve yillar önce Georges Dumézil onunla çok zaman geçirdigi bana anlatilmisti.

Ikinci olarak bir konuda sizlere katilmayi kabul etmiyorum ve söyle izzah edeyim : Lugatlarda Oubykh terimine baktigimiz zaman, "eskiden Kafkaslarda yasayan kökü sönmüs bir Irk" yaziyor... simdi siz "son UBIH" diye yaziyorsunuz. Ben bunu kabul etmiyorum, içinde kendim olmak üzere, bir çok UBIH kökenli çerkes hala yasiyor ve hayatta. Ben UBIH kökenli ailenin soyundan geliyorum, ve çocuklarim bunu devam ettirecekler.

Simdi tek soru, UBUH dilini nasil diriltebilecegimiz. Bu, kesinlikle "UBIH'larin söndügünü, tükendigini, ifade etmez.

UBIHçayi konusan 30-40 bin kisi sayisindan çok ama çok süpheliyim. Fransa'da yasiyorum ve UBIH'çayi nereden ögrenebilecegim hakkInda en ufak bir fikrim yok. Georges Dumézil'in yazilarindan yola çikmaya çalisacagim ve INALCO'ya bir göz atacagim ama bana öyle geliyorki UBIHçayi ögrenmek istiyirsam, kendimi oldiukca yanliz hissedecegim ve bu is, büyük zorluklarla olacak!

Yazdiginiz gibi kaset, kitap gibi malzeme mevcutsa, Türkçe, Fransizca, Ingilizce, hiç önemli degil, lütfen bana bildiriniz ki derhal alip ögrenmeye baslayayim.

MessagePosté: Ven 29 Mai 2009 02:10 
Wuic Dance
Wuic Dance

30-40 kişiden bahsediyorum,30-40 bin değil-keşke öyle olsa-.Yeri ve zamanı hatırlamıyorum maalesef,ama Fransa'da olduğu aklımda kalmış;bir toplantı ya da yemekten bir fotoğraf eşliğinde resimdeki kişilerin Ubıhça'yı öğrenerek aralarında konuştukları yazıyordu,işin acı tarafı hatırladığım kadarıyla hiçbirinin Çerkes olmamasıydı.Keşke nerede gördüğümü hatırlayabilsem.Dilimizi konuşamıyor olmamız yok olduğumuz anlamına gelmez,bu konuda size kesinlikle katılıyorum.Ubıh'ım dediğimde "Sizin soyunuzun tükendiğini okumuştum ben...Son Ubıh'ı okudun mu?...Ubıhların soyu tükenmiş,sen Ubıh olamazsın vs."türü ifadelerden sinirlenmeye bile başladım aslında."Karşında durduğuma göre tükenmemişiz güzel kardeşim,ve bildiğim kadarıyla da hatırı sayılır bir nüfusa da sahibiz" diyorum.Büyük sürgünün sonuçlarını daha da dramatize etmek adına-sanki yeterince dramatik veya trajik değilmiş gibi- "Ubıhlar Rus İşgalinde tamamen yok edildiler" gibi ifadeler kullanılıyor.Bu şekilde yazan araştırmacılar,gazeteciler(!) var.Gönen derneğinde bile "Ben Tuğuj'um,anne tarafından da Habrak sülalesindenim" dediğimde "Sen Ubıh değilsin,Tuğuj'lar Abzeh,Ubıh'lık özel bir soy olduğu için senin ailen kendini Ubıh saymış" diyorlar.Bizim köyde bildiğim herkes Ubıh'tı,dolayısıyla Özel bir durum hissetmedik hiç bir zaman.Hatta köye bir Adige,Şapsığ gibi başka boydan birileri geldiğinde onlara özel bir gözle bakardık,bizden olmadıkları için bize onlar özel gelirdi.Artı öyleyse bile 35 yıldır Ubıh olarak yaşadım;bu saatten sonra "Pardon,ben Abzeh'mişim,Adige'mişim" diyebilir miyim? Bunu diğer boyları küçümsediğimden söylemiyorum,ahlaken yanlış buluyorum sadece.

MessagePosté: Ven 29 Mai 2009 02:28 
Wuic Dance
Wuic Dance

Dumezil'in Ubıhça gramer kitabını ve sözlüğünü bizzat gördüm,maddi durumum yeterli olmadığı için fotokopisini edinemedim,külliyatlı bir kitaptı.Fransızca olduğu için de biraz erindim açıkçası,fransızca da öğrenmem gerektiği için.Kasetlerin varlığından haberdarım yalnızca,görmüşlüğüm ya da dinlemişliğim yok maalesef.Rahmetli Tevfik Esenç'in ses kayıtlarından birkaç örnek aşağıdaki adreste var
http://lacito.vjf.cnrs.fr/archivage/too ... p?lg=Ubykh
Sayın Esenç'e "Son Ubıh" denmesinin sebebi Ubıhça'yı anadili olarak öğrenmiş olarak yaşayan son kişi olmasıydı.Bu açıdan bir onorasyon söz konusu ki,bence -haddim değil ama- de gayet uygun-ve tabii ki üzücü- bir ifade.Ancak çoğunluk,maalesef bu ifadeyi gayet sığ bir biçimde anlayarak onunla birlikte Ubıh'ların da neslinin tükendiği gibi anlamsız bir sonuca varabiliyorlar.
Olur da başka bir bilgi edinirsem,ve hayat üzerimizdeki bu ağırlığını biraz olsun hafifletir de anadilimiz öğrenmek gibi bir fırsat da bulabilirsem sizi mutlaka haberdar ederim.Siz de beni bilgilendirirseniz müteşekkir olurum.Görüşmek dileğiyle.Hoşça ve mutlu kalın.
Saygılarımla
Cenk Yüksel

Afficher les messages précédents:  Trier par  

Heures au format UTC + 1 heure