Dumezil'in Ubıhça gramer kitabını ve sözlüğünü bizzat gördüm,maddi durumum yeterli olmadığı için fotokopisini edinemedim,külliyatlı bir kitaptı.Fransızca olduğu için de biraz erindim açıkçası,fransızca da öğrenmem gerektiği için.Kasetlerin varlığından haberdarım yalnızca,görmüşlüğüm ya da dinlemişliğim yok maalesef.Rahmetli Tevfik Esenç'in ses kayıtlarından birkaç örnek aşağıdaki adreste var
http://lacito.vjf.cnrs.fr/archivage/too ... p?lg=Ubykh Sayın Esenç'e "Son Ubıh" denmesinin sebebi Ubıhça'yı anadili olarak öğrenmiş olarak yaşayan son kişi olmasıydı.Bu açıdan bir onorasyon söz konusu ki,bence -haddim değil ama- de gayet uygun-ve tabii ki üzücü- bir ifade.Ancak çoğunluk,maalesef bu ifadeyi gayet sığ bir biçimde anlayarak onunla birlikte Ubıh'ların da neslinin tükendiği gibi anlamsız bir sonuca varabiliyorlar.
Olur da başka bir bilgi edinirsem,ve hayat üzerimizdeki bu ağırlığını biraz olsun hafifletir de anadilimiz öğrenmek gibi bir fırsat da bulabilirsem sizi mutlaka haberdar ederim.Siz de beni bilgilendirirseniz müteşekkir olurum.Görüşmek dileğiyle.Hoşça ve mutlu kalın.
Saygılarımla
Cenk Yüksel